dimecres, 23 de novembre de 2016

PROJECTE: Què necessita un planeta per a què hi hagi vida?

A principi de curs vam llegir les cartes que havíem escrit durant l'estiu.  Alguns companys explicaven que havien sentit a les notícies informacions sobre l'existència de vida al planeta Mart. Explicaven que potser hi havia vida, cases... Què necessita un planeta per a què hi hagi vida? Aquesta és la pregunta que ens va fer iniciar un recorregut d'investigació a l'aula i que encara continua.

Hem descobert que un planeta necessita una atmosfera per viure. Necessitem un filtre per a què els rajos solars no ens cremin i aconseguir una temperatura agradable. Aquest filtre és la nostra capa d'Ozó, part de l'atmosfera. A més, és molt important tenir un tant per cent alt d'oxigen entre els seus gasos per tal que els éssers vius puguin viure.

 

Aquests últims dies estem treballant en fer una maqueta del planeta Terra juntament amb la seva atmosfera. Utilitzarem una bola de porexpan de 25 cm de diàmetre, pals de broqueta i cel·lofana. Per poder fer l'atmosfera a proporció, hem calculat la distància en centímetres tenint en compte que el gruix de l'atmosfera real és de 10.000 Km per a un planeta de 13.000 Km de diàmetre. Gràcies als càlculs nostres i de les mestres sabem que la nostra maqueta serà 520 vegades més petita que el planeta on vivim. Per tant l'atmosfera de 10.000 Km correspon a 19 cm aproximadament.

 Amb aquest recorregut d'investigació estem aprenent un munt de coses: llegir i treballar amb números molt grans, arrodonir, sumar, restar i dividir, fer la realitat més petita, cercar informació important, descartar informació no creïble, representar en pla, fer explicacions orals i escrites, fer descripcions... En definitiva, coses útils!